Vuurwerkangst bij honden en kat

Is je hond bang voor vuurwerk? De decembermaand is in dat geval een zware periode voor je huisdier. Bij de meeste honden zijn de vuurwerkgeluiden het grootste probleem.

Ze wekken angstgevoelens op waardoor normaal functioneren onmogelijk wordt. Zelfs het kleinste rondje wandelen kan al een probleem zijn. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om de jaarwisseling dragelijker te maken voor je viervoeter. Maar allereerst wat achtergrond;

Angst voor vuurwerk herkennen

Vuurwerkangst is een probleem dat bij veel honden voorkomt, maar hoe herken je of je hond bang is? Bij veel honden zal dit zich openbaren in veranderend gedrag en een veranderende houding wanneer vuurwerk hoorbaar is.
Veel honden zullen de staart tussen de poten dragen en zullen weggedoken of in een hoekje liggen. In ernstige gevallen kunnen honden beven en trillen van angst. Aan de houding van het dier is angst meestal eveneens gemakkelijk af te lezen: het dier duikt ineen en draagt de oren plat of opzij. Daarnaast kan je hond hijgen en geeuwen zonder dat hij moe is of het warm heeft. Onrustig en nerveus bewegen, overdreven alertheid en niet willen eten zijn eveneens uitingen van angstgevoelens.

Wat te doen aan vuurwerkangst bij je hond?

Wanneer je hond bang is voor vuurwerkgeluiden zijn een aantal methoden die verlichting kunnen geven. Training kan helpen om het dier te laten wennen aan de geluiden. Tijdige start is hierbij belangrijk, wanneer je een paar dagen voor de jaarwisseling begint ben je te laat voor dat jaar.

Training: je hond laten wennen aan vuurwerk

Ten eerste kun je proberen je hond te trainen en te laten wennen aan vuurwerk. Wanneer het dier bekend is met het geluid, de trillingen en flitsen, kan het zijn dat het dier de jaarwisseling meer ontspannen doorkomt. Om aan vuurwerk te wennen kan een speciale vuurwerk-CD aangeschaft of gedownload worden. Deze is zo samengesteld dat de geluiden van vuurwerk langzaam harder worden en de knallen met kortere tussen pauzes beluisterd kunnen worden. Het is raadzaam naast het geluid ook trilling en flitsen na te bootsen.

Begin tijdig

Begin wel tijdig met het trainen, wanneer je een paar dagen voor oud en nieuw begint ben je te laat en heeft je hond te weinig tijd om te wennen. Het best start je een aantal maanden vooraf, bijvoorbeeld in oktober, en bouw je het op in aanloop naarmate de jaarwisseling nadert.
Een groepstraining is minder effectief en af te raden omdat er in dat geval niet alleen de spanning is van het vuurwerk, maar ook die van veel mensen en andere dieren. Een gedrag specialist raadplegen kan wel.

Zorg voor afleiding en creëer een veilige omgeving

Voldoende afleiding is belangrijk wanneer 31 december aangebroken is. Zorg dat de verschillende impulsen waaruit de angst ontstaat zo veel mogelijk weggenomen worden.

    • Veilige omgeving: Haal het dier niet uit zijn vertrouwde en veilige omgeving. Bij voorkeur blijf je thuis met je hond. Sluit ramen en gordijnen om geuren, geluiden en flitsen zoveel mogelijk te beperken. Leg een vertrouwd kleedje neer. Tip: laat de hond op de badkamer liggen. Dit is vaak de stilste, donkerste kamer in het huis.

    • Geluid: Zet de televisie of radio aan om ervoor te zorgen dat het geluid van vuurwerk overstemd wordt en niet meer opvalt.

    • Verlichting: Verlichting zorgt ervoor dat de flitsen niet meer opvallen, gordijnen sluiten is ook een optie.

    • Geur: Een speciale verdamper kan de geur van vuurwerk maskeren. Deze verdampers verspreiden een geur die de moederhond tijdens en na de geboorte verspreidt en geeft de hond een vertrouwd en veilig gevoel. denk aan bijvoorbeeld feliway of adaptil voor in het stopcontact maar ook nu is de tip begin op tijd en niet op de dag zelf.

    • Gezelschap: Daarnaast is het raadzaam altijd iemand in de buurt van de hond te laten blijven zodat het dier aandacht krijgt. Inbakeren werkt in sommige gevallen ook erg geruststellend. Door bijvoorbeeld een thundershirt.

Gedragspecialist

Lukt het niet je hond te laten wennen aan vuurwerk? Blijft het dier angstig ondanks je inspanningen? Het kan in dat geval lonen een gedragsspecialist te raadplegen met ervaring op het gebied van vuurwerkangst bij dieren. Adviezen opvolgen van een specialist met kennis en ervaring kunnen wonderen doen.

Medicatie

Wanneer training niet werkt en een professional niet effectief is of niet wenselijk, kunnen kalmerende medicijnen overwogen worden. Speciale pilletjes zorgen ervoor dat het dier volledig ontspannen raakt en minder meekrijgt van de geluiden om zich heen. Let hierbij wel goed op welk medicijn je gebruikt! Er zijn goede ervaringen met de adaptil chews. U kunt ook uw  dierenarts raadplegen om samen te bepalen welke tabletten gekozen worden. Een voorbeeld is Alprazolam, een verdovend middel dat angst verminderd.
Gebruik geen spierverslappers (bijvoorbeeld Vetraquil). Deze middelen zorgen er weliswaar voor dat het dier volledig ontspant, maar het geluid komt nog altijd binnen. Doordat de spieren echter verslapt zijn kan je hond niet vluchten of een rustigere plek opzoeken, waardoor de angst alleen maar toeneemt.

Wat niet te doen?

Er zijn een aantal methoden die goed klinken, maar die de angst in werkelijkheid alleen maar zullen vergroten:

    • Veelvuldig confronteren met angst: Confronteer je dier niet te veel en intensief met zijn angst, maar bouw het rustig op en geef ook voldoende tijd om tot rust te komen.

    • Spierverslappende middelen: Gebruik geen spierverslappende middelen omdat deze de angst niet weghalen, maar de lichamelijke reacties alleen uitschakelen. Het dier is nog altijd bang, maar kan niet meer vluchten.

    • Te veel/weinig aandacht besteden aan de angst: Pas goed op met te veel of te weinig aandacht geven aan de angst. Overdreven veel aandacht besteden aan de negatieve gevoelens zorgt ervoor dat je hond denkt dat de angst gegrond is, wat het angstgevoel vergroot. Negeren van de angst is zeker niet goed. Van nature is gebleken dat honden elkaar in angstige situaties steunen en hierdoor gekalmeerd raken. Zoek daarom een goed compromis, bijvoorbeeld door de hond dicht bij je te laten liggen.

    • Groepstraining: Groepstrainingen zijn minder effectief. Er zijn meerdere impulsen (andere honden en mensen) waardoor de effectiviteit minder groot is.

Aantal praktische tips voor de avond en nacht zelf

  • Laat je hond vlak voor 0:00 uur kort uit. Dit moment is het vaak rustiger met vuurwerk, het ideale moment om nog even snel een plasje te doen.

  • Laat je hond alleen aangelijnd uit. Wanneer het dier schrikt van een knal kan hij niet wegrennen.

  • Zorg om 0:00u voor positieve afleiding; geef bijvoorbeeld het favoriete snoep of een lekker bot.

  • Een snuffelmat vullen met lekkere dingen zoals banaan, wat kvv of blik voer en supplementen die rust geven kan ook een optie zijn.

  • TIP: Steek zelf geen vuurwerk af in de directe omgeving van het huis.